Inženjer kompanije Huawei je na osnovu ličnog iskustva izradio dizajn autonomnog bicikla na AI pogon opremljenog senzorima i aktuatorima, tako da može sam da se uravnoteži i kreće.

Glavni inženjer projekta Zhihui Jun započeo je rad na ovom projektu nakon što je povrijeđen u nesreći na biciklu. Drumski bicikl je opremljen sa dva motora, upravljačkim mehanizmom, RGBD senzorom, akcelerometrom, žiroskopom, LiDAR senzorom i modelom avionske baterije za napajanje aparata. Senzori prikupljaju podatke o okolini, identifikuju predmete, njihovu udaljenost i relativni položaj i brzinu bicikla.

Podaci se koriste za kontrolu krajnjih efektora, uključujući motor za pogon zadnjeg točka i snažni servo motor za upravljanje. Jun kaže da je bicikl sada sposoban za perceptivno razmišljanje i donošenje odluka.

Foto: Impact Institut

Najzanimljiviji dio mora biti tehnologija samobalansiranja koja se sastoji od senzora koji mjere kotrljanje bicikla (nagnuti ugao) u realnom vremenu dajući podatke za upravljanje reakcionim točkom – u osnovi disk postavljen na motor koji može brzo da mijenja svoje ubrzanje / usporavanje.

Foto: Impact Institut

Koristeći ovo zajedno sa AI, bicikl može da održi ravnotežu i čak nadoknadi tegove van centra poput torbe na upravljaču.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja