Saobraćajna veza između Dubrovnika i granice sa Crnom Gorom bila je važna tema sastanka ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića sa hrvatskim ministrom mora, prometa i infrastrukture Olegom Butkovićem, koji su istakli značaj dijaloga o koordinaciji razrade projekta buduće brze ceste.

Ministri su u Zagrebu razgovarali o trenutnom stanju i epidemiološkoj situaciji u obje zemlje kao i o očekivanjima od predstojeće turističke sezone.

Oni su predstavili najvažnije strateške projekte u području saobraćajne infrastrukture a posebno o zajedničkom interesu koji Hrvatska i Crna Gora dijele u vezi sa završetkom saobraćajne veze na Jadransko-jonskom pravcu, o čemu postoji dugogodišnja bilateralna saradnja na nivou ministarstava i preduzeća koja se bave putnom infrastrukturom.

„Saradnja Crne Gore i Hrvatske je intenzivna i u području pomorstva gdje postoji dugogodišnja saradnja na nivou nadležnih uprava dva ministarstva. Saradnjom je obuhvaćena razmjena iskustava u prilagođavanju i usklađivanju legislative i postupaka pomorskih administracija, a ostvaruje se i kontinuirano zajedničko učešće u međunarodnim projektima u vezi sa pomorstvom“, navodi se u saopštenju.

Foto: Vlada CG

Ministri su se složili kako je potrebno nastaviti saradnju i u narednom periodu te uložiti dodatne napore kako bi se uredili odnosi oko ponovnog pokretanja inicijative u dijelu uzajamnog priznavanja ovlašćenja o osposobljenosti pomoraca, u skladu sa Međunarodnom konvencijom o standardima za obuku, izdavanje uvjerenja i vršenju brodske straže pomoraca (STCW konvencija), prenosi rtcg.me.

„Takođe, značajno pitanje za koje je neophodna dalja saradnja je prevencija potencijalnog zagađenja mora od pomorskih objekata, posebno u kontekstu zaštite prirodnih resursa kojima obiluju obje zemlje“, rekli su iz Ministarstva.

Bojanić je pozvao hrvatsku delegaciju u službenu posjetu Crnoj Gori u cilju potpisivanja sporazuma između dvije zemlje o saradnji po pitanju zajedničkih strateških projekata, a Butković se zahvalio na pozivu te izrazio želju da uskoro posjeti Crnu Goru.

Susret se završio odlukama o osnivanju zajedničke radne grupe koja će u narednom periodu predložiti popis strateških projekata i područja na kojima dvije zemlje mogu zajedničkim naporima ostvariti kvalitetniju saradnju i rezultate a hrvatska strana je Crnoj Gori ponudila pomoć i podršku po pitanju iskustva povlačenja evropskih sredstava iz pretpristupnih fondova u pogledu realizacije projekata iz područja saobraćaja i pomorstva.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja