Ljubitelji savremene umjetnosti od sinoć imaju priliku da uživaju u tri internacionalna događaja koja organizuje Gayo Gallery u Porto Montenegru. U pitanju su zvanična otvaranja izložbi Idana Zareskog, Milene Mijović Durutović i Zhang Runshija, koje je priredila kustoskinja Elena Vojvodić.

Zidove Gayo Gallery krase umjetnine najvećih svjetskih umjetnika iz Kine, Rusije, Italije, ali i djela crnogorskih likovnih majstora. Identitet i kredibilitet galerije se gradio pune tri decenije i uzdizao nivo kulturne scene u Crnoj Gori.

Posjetioci Porta Montenegra su već imali mogućnost da se susretnu sa djelima izraelskog umjetnika Idana Zareskog, umjetnika svjetskog renomea, i njegovom kolekcijom Big Foot Family koja je raspoređena duž cijelog elitnog naselja. Skulpture svojim dimenzijama i veselim bojama daju poseban duh ovom mjestu.

Izložba će na otvorenom biti postavljena do 15. septembra.

Foto: Mediabiro

Večeras će se predstaviti crnogorska umjetnica Milena Mijović Durutović sa izložbom #CosmicsRythms koja će biti otvorena u 21.30 sati u Gayo Gallery. Nevjerovatno talentovana, Mijović Durutović, inspiraciju crpi od naše Majke Zemlje i Svemira, kombinujući duboke emocije i misli u očaravajući vizuelni izraz. Postavku njenih djela možete vidjeti u galeriji do 31. jula.

Za kraj ove sedmice, ali ne i ljeta, pripremljena je izložba slika kineskog umjetnika Zhang Runshija pod nazivom Mediterranean dream.

Izložba će biti otvorena u subotu 17. jula u 21h u Zbirci pomorskog nasljeđa u Porto Montenegru. Umjetnik je kolekciju ovih slika napravio za vrijeme boravka u Crnoj Gori, inspirisan crnogorskim pejzažima. Publika će moći da uživa u njegovim djelima do 15. avgusta.

Umjetnik Idan Zareski kazao je da ne može tačno procijeniti koliko mu je vremena trebalo za izradu pojedinačnih skulptura jer neke od djela jednostavno izbaci i oni žive, nakon toga izbaci i drugo djelo.

Foto: Mediabiro

“Međutim, mogu da kažem da mi je trebalo otprilike 10 godina da kreiram ono što se može vidjeti na izložbi”, rekao je Zareski.

On ima odlične utiske kada je u pitanju Porto Montenegro.

“Zapravo, meni je ova izložba jedna vrsta ulaza u Evropu. Mislim da me vrlo dobro znaju i u Americi, pogotovo u Južnoj Americi gdje poznajem ljude koji su kolekcionari mojih djela. Ova izložba konkretno i ovaj način izlaganja je moja vrsta predstavljanja ka Evropi i u saradnji sa galerijama Gayo i Bel-Air Fine Art sam uspio da se pozicioniram i u Crnoj Gori. Sve mi jako dopada i imam dobre prve utiske o vašoj zemlji”, poručio je Zareski.

Foto: Mediabiro

Kazao je da ima dosta planova za naredni period te da se “kuva” nešto dobro u Parizu.

“Dvije godine smo imali bijenale koje je takođe odlično prošlo. Puno se toga priprema, ne mogu puno da kažem o tome kako će izgledati ova godina ali imamo vrlo interesantne planove. Ono što je za mene važno je da ja stvaram i kreiram”, zaključuje on.

Tamara Vojvodić iz Gayo gallery kazala je da ove godine predstavljaju renomiranog internacionalnog skulptora Idana Zareskog koji je, prema njenim riječiima, dao posebne boje Porto Montenegru.

“Želimo da predstavimo te divne skulpture koje su obišle čitavi svijet i došle u Porto Montenegro. I za Porto i za Gayo gallery je to veliki poduhvat i velika organizacija koja je sa svim snagama uspjela da izgura jedan veoma dobar projekat”, kazala je ona.

Napomenula je da Gayo gallery već 30 godina promoviše slikare – što crnogorske u inostranstvu što inostrane i renomirane slikare savremene umjetnosti u Crnoj Gori.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja