Od prvog maja do prvog juna broj noćenja i prijavljenih gostiju u Kotoru bio je na nivou od 40 do 50 odsto u odnosu na 2019. godinu. Kako je kazao direktor TO Kotor Jovan Ristić, značajan pad je zabilježen kada su u pitanju izletnici i naplata izletničke takse.

Foto: Media biro

„Problem je još uvijek neizvjestan početak dolaska kruzera. Kruzer industrija je startovala, što je ohrabrujuće, i moramo imati u vidu da je naša privreda naslonjena umnogome na te goste. Imamo razloga da se im nadamo, a nadam se da ćemo racionalnije upravljati njihovim dolascima u naš grad”, rekao je Ristić agenciji Media biro.

Iako je fokus Kotora oduvijek bio na izletnicima, Ristić je kazao da je ove godine primjetno da gosti duže borave u Kotoru nego što je što to bilo prethodnih godina.

Foto: Media biro

„U Kotoru obično imamo vrlo malo gostiju koji se odlučuju da provedu kompletan odmor u gradu, to su više gosti koji dolaze na nekoliko dana privučeni kulturnim spomenicima, manifestacijama. Konačno imamo i najave početka letova i dolaska jednog dijela gostiju iz Evrope. Mislim da ćemo uspjeti da dostignemo možda ne tih 60 procenata, ali da ćemo imati pristojne rezultate i da će to označiti kraj ovog teškog perioda”, poručio je Ristić.

Dodao je da kvalitet usluga koje Kotor pruža na visokom nivou, te da bi smanjenje cijena smještaja imalo kontra efekat. Kada se jednom u turizmu cijene drastično spuste, teško je da se vrate na pređašnji nivo, objasnio je Ristić.

Foto: Media biro

„Razgovarao sam sa turističkim poslenicima i mislim da će jedan set olakšica i odluka koje su spremni da primjena tokom ljeta biti neko rješenje za olakšanje boravka turistima ovdje. Tu mislim na dodatne besplatne dane boravka ukoliko neko boravi određeni period, kao i neki set dodatnih usluga i aktivnosti koji se mogu besplatno ponuditi gostima”, naveo je direktor TO Kotor Jovan Ristić.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja