Predsjednik Pokreta za promjene (PzP) Nebojša Medojević kazao je da je postojeći neoliberalni model ekonomije u Crnoj Gori neodrživ.

On smatra da je, kao posljedica višedecenijske pogrešne ekonomske politike zasnovane na pogubnom neoliberalnom modelu, Crna Gora ušla u ozbiljne strukturne probleme, piše pobjeda.me

Sistematsko uništavanje industrijske proizvodnje, ističe, dovelo je do njenog kolapsa, pa u toj grani privrede radi samo 5,7 odsto zaposlenih.

– U Srbiji u prerađivačkoj industriji radi 22,1 odsto, u Makedoniji 22,2 odsto, u BiH 11,9 odsto. S druge strane, kao posledica DPS mehanizma “1 zaposleni – 4 glasa” javna uprava je zatrpana parazitskim kadrovima kojima su izmišljena radna mjesta – kazao je Medojević.

On ističe da je Crna Gora rekorder po birokratiji zaposlenoj u javnom sektoru.

– Čak 11,7 odsto ukupno zaposlenih radi u javnoj upravi. U Srbiji je to 5,6 odsto, Makedoniji 6,3 odsto, BiH 6,6 odsto – dodao je on.

Prema njegovim riječima, kolaps industrijske proizvodnje i izvoza i eksplozija birokratije dva su strukturna problema u Crnoj Gori.

Foto: pobjeda.me/arhiva

– Uz rekordnu stopu nezaposlenosti 23,8 odsto i rast ekstremnog siromaštva i javni dug koji je oko 90 odsto jasno je da je postojeći sistem neodrživ i da se moraju sprovesti bolne strukturne reforme – rekao je on.

Medojević je kazao da je Crna Gora u 2020. izgubila 16 odsto BDP, a u u ovoj godini će rast biti oko sedam odsto, što znači, kako ističe, da je ekonomija manja za 7-8 odsto u odnosu na 2019. godinu.

– Zato je neophodno odmah pripremiti proces fiskalne konsolidacije koja mora da poveća prihode budžeta i poveća rashode i stvori prostor u budžetu za produktivne investicije koje će podržati otvaranje novih radnih mjesta u proizvodnji za izvoz i supstituciju uvoza (spoljno trgovinski deficit je dvije milijarde godišnje i neodrživ je). Postoji mnogo prostora u energetici, preradi drveta i proizvodnji hrane, ali država mora izaći sa jasnim i konkretnim planom oporavka i reformi – naglasio je Medojević.

Na ovako zabrinjavajuću strukturu privrede i budžetske potrošnje, smatra, ne mogu se uspješno implementirati nikakve mjere ekonomske politike. 

– Model zasnovan na potrošnji, trgovini, uvozu i zaduživanju mora biti zamijenjen modelom države blagostanja, zasnovanom na štednji, investicijama, proizvodnji i izvozu. Radna mjesta i prihodi od izvoza su prioritet i samo takvi projekti treba da budu podržani od strane države – zaključio je Medojević.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja