Mještani Kaludre zatražili su od Vlade da raskine koncesioni ugovor sa kompanijom “Hidroenergija Montenegro” na osnovu kog je planirana izgradnja mini-hidroelektrane na Kaludarskoj rijeci.

Kazali su da će ubrzo početi i potpisivanje peticije kojom se zahtijeva da se Kaludarska rijeka, koja protiče kroz njihovo selo, stavi pod punu zaštitu države, prenosi rtcg.me.

“Remećenje korita Kaludarske rijeke predstavljalo bi svojevrstan ekološki zločin. Zato nećemo dozvoliti da neko iz bilo kog razloga krene da remeti Kaludarsku rijeku onako kako je to ponovo nagoviješteno. Umjesto izgradnje elektrane, od nadležnih državnih organa zatražićemo da se Kaludarska rijeka stavi pod trajnu zaštitu jer ona predstavlja pravi prirodni biser na ovim prostorima. Uostalom, izgradnja elektrane ne bi lokalnoj zajednici donijela ništa dobro već samo značajne probleme. Zato tražimo da država raskine ugovor sa koncesionarom o izgradnji hidrocentrale na našoj rijeci”, naglasio je predsjednik Mjesne zajednice Kaludra Mićo Ralević.

S druge strane, juče su iz kompanije “Hidroenergija Montenegro” istakli da imaju sve potrebne dozvole za izgradnju elektrane i da ne namjeravaju da odustanu od realizacije projekta.

“Takođe, imamo i sva neophodna dokumenta i dozvole za realizaciju zacrtanog projekta. Dobili smo i građevinsku dozvolu za izgradnju elektrane koja ničim neće ugroziti interese lokalnog stanovništva. Sve to govori da se radi o regularnom poslu od koga mi nijesmo odustali”, naveli su iz pomenute kompanije, koja je na području beranske opštine izgradila desetak hidroelektrana.

Foto: rtcg.me/arhiva

Prije nekoliko godina usvojena je odluka o donošenju lokalne studije lokacije za izgradnju mini-hidroelektrane “Kaludra 2”. U obrazloženju odluke navodi se da se njenim donošenjem utvrđuje javni interes za izgradnju planiranih objekata i uređenje prostora koji je omeđen granicama lokalnog puta Berane – Kaludra i Kaludarskom rijekom. Istaknuto je da plan zahvata površinu od 7,5 hektara.

Mještani ističu da za njih nijesu validne nikave odluke, jer su, kako tvrde, štetne po lokalnu zajednicu.

“Izgradnja mini-elektrana podrazumijevala bi prekopavanje puta, čime bi on bio zatvoren za saobraćaj. U tom slučaju morale bi da se prave alternativne saobraćajnice što bi mještanima donijelo ogromne probleme. Takođe, prilikom izgradnje planiranih mini-elektrana presušila bi rijeka na pojedinim mjestima i oštetili bi se jazovi koji se koriste za navodnjavanje i pokretanje mlinova. Uostalom, na obalama Kaludarske rijeke nalazi se obnovljeni drevni Manastir Ćelije koji bi izgradnjom elektrane bio doveden u opasnost. Zato je suludo dozvoliti da se gradi nešto što bi donijelo veliku štetu za lokalno stanovništvo, a predstavljalo dobit samo za pojedince kojima država dozvoljava da rade šta god hoće”, poručili su mještani.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja