Povodom obilježavanja 3. decembra, Međunarodnog dana osoba sa invaliditetom, sekretar Sekretarijata za socijalno staranje Glavnog grada Ivan Terzić, juče je prisustvovao svečanoj ceremoniji otvaranja građevinskog objekta Organizacije slijepih za Podgoricu, Danilovgrad i Kolašin na Koniku, namijenjenog za potrebe pokretanja rada vešeraja i tepih servisa, sa ciljem promovisanja socijalnog preduzetništva i osnaživanja položaja u društvu osoba sa invaliditetom, saopšteno je iz Glavnog grada.

Kako je saopšteno, Terzić je izrazio zadovoljstvo što je Glavni grad imao priliku da pomogne u realizaciji ovog projekta i namjeri Organizacije slijepih da se bavi socijalnim preduzetništvom.

“Glavni grad sa posebnim senzibilitetom kontinuirano vodi brigu o licima sa invaliditetom, počev od pristupačnosti gradskih saobraćajnica, objekata, postavljanja taktilnih staza vodilja za slijepe i slabovide osobe, zvučnih semafora, kao i izdvojenih sredstava za projekte personalne pomoći u kući za lica sa invaliditetom i mobilne timove, kojima je obuhvaćeno više od 200 korisnika koji kroz konkretnu podršku dobijaju pomoć u ostvarivanju svojih zakonskih prava”, istakao je Terzić.

Takođe, kako navode, kroz rad JU “Dnevni centar za djecu sa smetnjama i teškoćama u razvoju”, kao i dobru saradnju sa više nevladinih udruženja roditelja djece sa smetnjama i teškoćama, Glavni grad je posvećen trajnoj podršci i ovoj najranjivijoj kategoriji osoba sa invaliditetom.

Foto: podgorica.me

“Glavni grad je i partner koji je podržao održivost projekta, sa Uduženjem mladih sa hendikepom Crne Gore, na projektu “Prilagođenim prevozom do promjena”, u okviru kojeg skoro 100 osoba sa invaliditetom koristi dva pristupačna vozila za prevoz od vrata do vrata, a koje žive, rade ili se obrazuju na teritoriji Podgorice” dodao je Terzić.

Predsjednik Organizacije slijepih Čedo Lazić, zahvalio je Glavnom gradu na kontinuiranoj podršci i naporima Sekretarijata za socijalno staranje da olakšaju život licima sa invaliditetom u Podgorici.

Iz Glavnog grada podsjećaju, 3. decembar, Međunarodni dan osoba sa invaliditetom, obilježava se od 1992. godine, kada je Generalna skupština UN-a usvojila rezoluciju kojom se sve zemlje pozivaju na obilježavanje tog dana s ciljem da se unaprijedi i omogući osobama sa invaliditetom jednako uživanje ljudskih prava i ravnopravno učešće u društvu.

“Ovaj dan je povod i prilika da se skrene pažnja na probleme sa kojima se osobe s invaliditetom svakodnevno suočavaju i podsjeti na obavezu čitavog društva da kontinuirano radi na smanjenju siromaštva, nezaposlenosti, kao i uključivanja osoba sa invaliditetom u sve društvene tokove”, zaključuje se u saopštenju.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja