Usljed prmjene epidemiološke situacije, do 2. avgusta je zabranjen je rad noćnih klubova i diskoteka i na otvorenom i u zatvorenom prostoru, saopštio je direktor Instituta za javno zdravlje Igor Galić.

Od 2. avgusta ponovo će im biti omogućen rad ali samo za one koji su vakcinisani makar prvom dozom vakcine, posjeduju negativan PCR test ili dokaz da su u posljednjih 180 dana preboljeli koronavirus, piše rtcg.me.

Takođe, zabranjene su i žurke, te muzički festivali, ali i masovna okupljanja u zatvorenom prostoru.

“Takođe očekujemo da će i ova okupljanja od avgusta opet biti dozvoljena ali samo za one koji su: u cjelosti vakcinisani ili su dobili prvu dozu, ili posjeduju negativan PCR test, ili posjeduju dokaz da su preboljeli korona virus”, saopštio je Galić na konferenciji IJZ.

U zatvorene objekte mogu samo vakcinisani

On je kazao da će od 2. avgusta boravak u unutrašnjem prostoru ugostiteljskih objekata biti omogućen samo onima koji ispunjavaju iste ulove – da su u cjelosti vakcinisani ili su dobili prvu dozu, posjeduju negativan PCR test ili posjeduju dokaz da su preboljeli korona virus u posljednjih 180 dana.

“Ni u jednom od ovih slučajeva ne prihvataju se ni brzi negativan antigenski test niti test na antitijela”, istakao je Galić.

On je kazao da će od 2. avgusta boravak u unutrašnjem prostoru ugostiteljskih objekata biti omogućen samo onima koji ispunjavaju iste ulove – da su u cjelosti vakcinisani ili su dobili prvu dozu, posjeduju negativan PCR test ili posjeduju dokaz da su preboljeli korona virus u posljednjih 180 dana.

“Ni u jednom od ovih slučajeva ne prihvataju se ni brzi negativan antigenski test niti test na antitijela”, istakao je Galić.

Foto: Ilustracija, pexels

Totalna zabrana muzike ako se mjere ne poštuju

On je podsjetio da je izvođenje muzike uživo unutar ugostiteljskih objekata zabranjeno od ranije.

“Zahtijevamo dosljedno poštovanje ove mjere. Muzika uživo može da se izvodi na baštama terasa i lokala na otvorenom do ponoći uz dosljedno poštovanje svih ostalih epidemioloških mjera”, naveo je Galić.

Ukoliko se, kako je kazao, nastavi trend probijanja termina i ako se nastavi izvođenje muzike uživo unutar ugostiteljskih objekata, sa kažnjavanja će, bez davanja nove prilike, preći na totalnu obustavu i zabranu izvođenja i emitovanja muzike uopšte.

“Još jednom molimo da se propisane epidemiološke mjere beskompromisno poštuju kako bismo izbjegli dalja, još obimnija ograničenja. U tom smislu, posebnu odgovornost ima Uprava za inspekcijske poslove. Podsjećamo da na osnovu Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, između ostalog, ima zakonsko utemeljenje da zatvara objekte koji krše mjere od tri do 30 dana”, kazao je Galić.

On je ponovo pozvao građane da se vakcinišu kako bi sebi obezbijedili imunitet.

“Osim što će izbjeći najteže oblike bolesti, očekujemo da će upravo oni koji su vakcinisani u predstojećem periodu biti u prednosti”, dodao je Galić.

Zaraženo 153 turista 

Galić je saopštio da je na koronavirsu bilo pozitivno 153 turista.

“Imamo preko 100.000 turista, od kojih je 11.450 testirano. Svega 153 je bilo pozitivno i svi su propraćeni”, naveo je Galić. 

Pojasnio je da se pozitivne osobe zadržavaju u smještajima u kojima se nalaze i da se prate njihovi kontakti.

Ilir Harasani iz Uprave za inspekcijske poslove kazao je da će se kontrolisati poštovanje mjera, a biće fokus i na tome da li se muzika izvodi do 12 sati, da li se održava distanca i nose li radnici u ugostiteljskim objektima maske.

On je kazao da je najteža situacija u Budvi.

“Tamo će biti sedam dodatnih inspektora koji će vrštiti pojačan nadzor. Imamo i konstruktivan dogovor sa ugostiteljima. To se iskazalo i sinoć i preksinoć gdje su stvarno poštovali mjere koje su bile na snazi”, rekoa je Harasani.

Harasani je kazao da mjere nisu povoljne za ugostitelje ali da su vođeni politikom da je zdravlje najbitnije.

“Moramo sačuvati sezonu koja je počela i čiji je špic u toku. Avgust je najbitniji i njega moramo sačuvati. Kontrole će se vršiti po novim mjerama. Kontrolisaće se svaka diskoteka, kontrolisaćemo mjere koje su na snazi i preije današnjeg dana. Da li se muzika pušta do 24 časa, ali i mjere distance i nošenja maske radnika u ugostiteljstvu”, rekao je Harasani.

Oboljijevaju mladi i nevakcinisani do 29 godina

Galić je saopštio da su u posljednje vrijeme obolijevali mladi i nevakcinisani do 29 godina.

“Ne treba zaboraviti da je dosta njih asimptomatskih i mogu da infekciju prenesu starijima koji ispoljavaju teže oblike bolesti”, rekao je direktor IJZ.

On je pojasnio da čak i vakcinisani mogu da da obole, u određenom obliku, ali da vakcinom se spriječava teži oblik bolesti ili smrt.

Laušević nije napustio NITAG

Galić je saopštio da profesor Dragan Laušević nije napustio Nacionalno tijelo za imunizaciju (NITAG).

On je rekao da Laušević iz privatnih razloga ne može da obavlja funkciju predsjednika, ali će i dalje da bude član tog tijela.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja