Odabirom najboljih radova završen je međunarodni Konkurs za idejno urbanističko – arhitektonsko rješenje uređenja korita i obala rijeke Morače.  Na konkurs je pristiglo 49 idejnih rješenja iz 18 država.

Žiri u sastavu: Branislav Redžić (predsjednik žirija), Džejson Long, Slobodan Radoman, Darko Novaković i Filip Aleksić, je nakon pregleda 48 radova koji su uzeti u razmatranje, zaključio je da nijedan rad nije dosegao kvalitet prve nagrade, stoga ona nije dodijeljena. 

Na osnovu najboljih idejnih rješenja, Glavni grad će u narednom periodu pokrenuti postupak fazne izrade tehničke dokumentacije neophodne za realizaciju projekta, a poštujući pretpostavljenu dinamiku, za očekivati je da radovi na izgradnji prve faze uređenja počnu u tekućoj godini. 

Foto: podgorica.me

Druga nagrada dodijeljena je autorskom timu iz Španije, SAD-a i Turske koji čine Carlos Zarco SanzZuhal KolZeynep KüheylanOzan Şen i Berna Yaylali. 

Prema riječima žirija, ovaj projekat je od svih radova najbolje prepoznao potencijale lokacije i identifikovao izuzetne ekološke potencijale rijeke kroz set mogućih intervencija koje su istovremeno suptilne i maštovite.

Rad demonstrira sveobuhvatnu, intelektualnu i praktičnu analizu, praćenu dobro pozicioniranim i savremenim dizajnerskim intervencijama. Rješenje teži da uspostavi dijalog grada i Morače bez pretenzija da nametne karakter jednog prostora drugom.

Riječima autora:  „Umjesto urbanizovanog parka na obali rijeke, projekat se koncentriše na otkrivanje neinvazivnih socio-ekoloških susreta prilikom intervenisanja u ovom izuzetno vrijednom prirodnom okruženju“. 

Treću nagradu dobio je autorski tim iz Crne Gore koji čine Branko Rabrenović  i Jasmina Salković

Prema mišljenu žirija, ovaj rad predstavlja spontanu intervenciju koja tretira nagibe kanjona Morače kao artefakte čime dokazuje visok nivo razumijevanja morfologije lokaliteta. Na krajnje jednostavan način, jednom komunikacijom, otvara mogućnost da se prepozna i doživi duh rijeke.

Otkupom je nagrađen rad autora Suet Man Chan i Magdalena Szczypka iz Holandije koji se izdvojio izrazitom materijalizacijom i velikim brojem objekata paviljonskog tipa kojim se uvode novi sadržaji, što je posebno cijenjeno od strane žirija. 

Takođe, otkupom je nagrađen rad crnogorskog tima koji čine Tanja Radovanović, Simona Popadić i Đorđe Radović , a koji nudi  širok spektar programskih i prostornih mogućnosti.

Pored navedenih novčanih nagrada žiri je odlučio posebno izdvojiti pet radova koji su, svaki na svoj način, dali značajan doprinos promišljanju ove velike i važne teme za Podgoricu koja se po prvi put na ovakav način obrađuje. 

Više detalja o konkursu možete pogledati na sljedećem linku: 
 https://podgorica.me/rjesenja/18 

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja