Predsjednica Privredne komore Crne Gore dr Nina Drakić učestvovala je na 15. Konferenciji predsjednika parlamenata malih država Evrope, održanoj od 12. do 14. juna u Monaku.

Delegaciju naše države predvodila je predsjednica Skupštine Danijela Đurović, a činili su je predstavnici Privredne komore, kao i Nacionalne turističke organizacije, na čelu sa direktoricom dr Anom Tripković Marković.

Skup na temu ekonomskog i turističkog razvoja: agilnost i atraktivnost malih država Evrope, otvorio je predsjednik Nacionalnog savjeta Monaka Stefan Valeri, a učesnike – parlamentarne, privredne i turističke delegacije Crne Gore, Andore, Islanda, Kipra, Lihtenštajna, Luksemburga, Malte, San Marina i zemlje domaćina – pozdravio je princ Albert II od Monaka.

U okviru panela “Značaj ekonomske diplomatije za male zemlje” prezentacije su imali Isabelle Berro-Amadei, ministarka vanjskih poslova i Guillaume Rose, glavni izvršni direktor Ekonomskog odbora Monaka.

Foto: PKCG

Tokom panela, predsjednica Drakić je kazala da je ekonomska diplomatija danas u fokusu diplomatskog djelovanja svih država. Ona se tiče svih subjekata društva koji učestvuju u jačanju ekonomske konkurentnosti zemlje, a predsjednica je posebno apostrofirala važnu ulogu privrednih komora u ekonomskoj diplomatiji i njihove saradnje u okviru asocijacija kao što su Eurochambres i ICC.

– U cilju povećanja obima spoljnotrgovinske razmjene i privlačenja investicija, male zemlje snažnu ekonomsku diplomatiju i promociju svoje ekonomije moraju realizovati u snažnoj sinergiji institucija koje mogu dati doprinos tome – rekla je predsjednica Drakić, dodajući da je, u Crnoj Gori, Privredna komora prepoznata kao nosilac značajnih aktivnosti u sferi ekonomske diplomatije.

Ona je učesnicima Konferencije približila saradnju Komore sa diplomatsko konzularnim predstavništvima, resornim ministarstvima i Agencijom za investicije.

Konferencija je bila prilika da se sa kolegama iz privrednih komora malih zemalja razmijene iskustva i dobre prakse po pitanju adekvatnog reagovanja i zaštite interesa poslovne zajednice u kriznim periodima, poput pandemije kovida 19 i rata u Ukrajini. Takođe, razmotrene su mogućnosti za unapređenje saradnje i razmijenjena iskustva u privlačenju visokoplatežnih gostiju, odnosno o daljim pravcima razvoja turizma, koji je glavna privredna grana u skoro svim malim državama Evrope.

U okviru konferencije predsjednica dr Drakić i direktor Sektora za istraživanja i analize Miljan Šestović sastali su se sa više od 20 privrednika iz Monaka. Interesovanje za Crnu Goru su pokazali turoperateri, organizatori zabavnih manifestacija, predstavnici IT sektora, energetike, prevodilačkih i agencija za trgovinu nekretninama, i drugi.

Povodom ovog skupa, održan je promotivni događaj „Staza malih država Evrope“, pa su na jednoj od frekventnijih lokacija u Monaku postavljeni njihovi izložbeni prostori. Tokom obilaska štandova, članovi delegacija su imali priliku da se uvjere u veliko interesovanje za turističke ponude malih zemalja, a posebno Crne Gore.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja