Treće izdanje International Fashion Festivala – Green Edition – Porto Montenegro 2021. otvoreno je sinoć na novoj lokaciji Jetty 2 revijama slovenačkog brenda ,,Lisca” i crnogorske kreatorke Maje Pavićević.

Pandemija Corone je inicirala globalni pokret sa ciljem održivosti i brige za planetu i naš opstanak na njoj. Modna industrija je možda čak industrija koja se najviše pridržila ovom pokretu. Svi ovogodišnji modni događaji u nekoj formi promivišu održivost, a veliki broj kreatora se već bavi ili djelimično, ili u cjelosti održivom modom.

Foto: Mediabiro

MAJA PAVIĆEVIĆ

Atelje Maja Pavićević postoji 3 godine, ali modna priča koju prezentuje se temelji na višedecenijskim bavljenjem ovim temama. Prva samostalna modna kolekcija, prikazana je u jesen 2018.godine u hotelu Hilton u Podgorici, u organizaciji Modne agencije Fabrika. Drugo predstavljanje je uslijedilo nakon godinu dana u okviru modne manifestacije Montenegro Fashion Week, održane na Imanju Knjaz, takođe u Podgorici.

Sve je počelo tako što je Maja kreirala odjevne predmete koje je i sama nosila, kao i žene bliske njoj.

Maja je izuzetnim talentom i zalaganjem iako više iz hobija nego profesionalno, postigla sjajne rezultate u kreiranju unikatne modne priče, koja se temelji na kvalitetnim materijalima i visoko profesionalnoj izradi. Svaki odjevni komad je upotpunjen ručnim radom, sa posebnom pažnjom na svakom detalju.

Osim što su ručno rađeni, treba napomenuti da su svi modeli unikatni i da niti jedan prezentovani model nije moguće ponoviti. U svom modnom opusu, Maja je kao veliki poštovaoc klasike stvarala i kreirala za modernu, savremenu poslovnu ženu, ističući njenu ženstvenost.

Foto: Mediabiro

Vodeći se činjenicom da brz način života nameće učestale promjene, do sada je stvarala bezvremenske modne komade koje svaka uspješna žena treba imati u svojoj kolekciji.

S početkom rada na novoj kolekciji, rodila se želja da izađe iz sopstvenog kalupa i prikaže drugu stranu svoje kreativnosti i mašte. Krenula je u novu avanturu i radu na večernoj, elegantnoj modnoj priči.

U međuvremenu, suočeni sa trenutnom situacijom u svijetu i drugačijim načinom života, moda je svoje granice postavila na namjenskoj odjeći koja postaje nova normalnost.

Međutim, u nadi da ćemo se uskoro vratiti normalnom životu na kakav smo navikli i gledajući iz pozitivnog ugla, kreirala je večernju kolekciju u duhu moderne, slobodne i smjele žene.

  LISCA

Lisca je slovenačka kompanija za donji veš koja 60 godina proizvodi donje rublje i kupaće kostime. Kao takva je bila najveća kompanija u bivšoj Jugoslaviji, a trenutno je jedno od najvećih u Evropi.

Lisca je sinonim za optimalno uklapanje modernog ženskog izgleda, koji jednom može biti romantičan, drugi put zaigran ili čak odvažan i zavodljiv, ali uvijek sa puno šarma i stila.

Donje rublje Lisca dizajnirano je za žene koje znaju šta žele od njega. Namijenjen je ženama koje žele uživati u nošenju i udovoljiti sebi i drugima, savršenim kombinacijama, kvalitetom, izrađen od prirodnih materijala i prije svega udoban.

Foto: Mediabiro

Lisca ima aktuelan, sportsko-elegantan i ženstven koncept. Romantično ženstveni stil za žene, koje znaju šta žele. Donje rublje za njih je suptilan dodatak, koji može pozitivno uticati na njihov svakodnevni duh.

Proizvode kolekcije za dve sezone (proljeće / leto, jesen / zima), ali imaju i sezonske serije, bazirane na osnovnim kolekcijama sa sezonskim dodavanjem boja.

Brend Lisca je sinonim za originalnost dizajna, vrhunski kvalitet proizvodnje, provjerenu modu, kao i dostupnost cijena. To je moderan i vrlo ženstven brend donjeg rublja, kupaćih kostima i bluza.

Cheek brend je dizajniran za mlade žene koje prate modu, koje traže multifunkcionalno donje rublje sa karakteristikama gornje odjeće, tako da se može nositi ispod gornje odjeće ili kao gornja odjeća.

Direktorica modne agenije ,,Fabrika” Vesna Mandić istakla je da je zadovoljna što su uspjeli ove godine da održe treći Internacionalni modni festival.

– Večeras smo gledali dvije divne kolekcije – ,,Lisca”, ne samo slovenačka, nego možemo reći i svjetska kompanija. Imaju prodaju u više od 60 zemalja svijeta, prikazali su divnu, najnoviju kolekciju, a Maja Pavićević je dokazala da  sa ovom kolekcijom s kojom se večeras prikazala, može da ode na reviju u najvećim svjetskim centrima.

Marketing i PR menadžer Porto Montenegra Danilo Kalezić kazao je da su iz Porto Montenegra zadovoljni.

,, Nova lokacija za nas, mulo dvojka i ovo je, čini mi se, pravi Porto Montenegro. Centrala našeg nautičkog naselja. Dvije izuzetno interesantne revije bile su dobar uvod u ono što nas očekuje sjutra. Drago nam je da je Maja Pavićević imala priliku da se predstavi, uz ,,,Liscu”. Ono što svi s nestrpljenjem očekujemo jesu Ronald van der Kemp i Aleksandra Džaković, odnosno AKKA. Definitivno, kao što ste već nekoliko puta večeras čuli, poruka koju Porto u svim svojim praksama uspostavlja jeste održiva moda, ali kroz održivi život. Mi smo kao naselje prepoznati po tome da zaista radimo po zelenim principima.

Nećete vidjeti plastiku ni u jednom od naših ugostiteljskih objekata. Trudimo se zaista da ugostiteljstvo, kao i uopšte hotelijerstvo postavimo na jedan viši nivo, zato mi je izuzetno drago da je i delegacija Evropske unije, ali i Vesna ispred ,,Fabrike” zaista poslala, kao što sam i na press konferenciji prije nekoliko sedmica rekao, jednu jaku poruku da moda treba da bude održiva, kao i što životi svih nas treba da budu održivi, u smislu pametnog razmišljanja o tome šta nam nosi sjutra. Sve je definitivno neizvjesno, sa kovidom ulazimo u izuzetno velike probleme, tako da mi se čini da smo i večeras poslali jednu poruku da smo zajedno jaki i da možemo da razmišljamo, kao što ćemo to sjutra i vidjeti, kada budemo gledali Ronalda van der Kempa sa 80 haljina, kad vidimo da je čovjek napravio spektakularnu priču sa već upotrebljivanim materijalom, odnosno, sa onim što  je već negdje imao “, kazao je Kalezić.

Foto: Mediabiro

Direktor hotela ,,Regent Porto Montenegro” Kaj Dikman kazao je da je da su viđeni predivni modeli i da je zadovoljan kako je proteklo prvo veče Festivala.

“Tema održivosti se poklapa sa svime što ovdje pokušavamo da uradimo”, rekao je Dikman.

Večeras će se publici predstaviti crnogorska kreatorka Aleksandra Džaković i nizozemski dizajner Ronald van der Kemp kolekcijama održive mode.

Organizatori su modna agencija ,,Fabrika” i Porto Montenegro.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja