U Kotoru je do danas ostvareno oko 92 odsto turističkog prometa iz 2019. godine, kazao je za agenciju Mediabiro
direktor turističke organizacije Kotor Jovan Ristić.

U tom gradu prema posljednjem presjeku boravi 8 902 turista u svim smjestajima, od čega je 1 275 gostiju u hotelima, oko 80 u hostelima, 54 u kampovima, a privatni smještaj bilježi lagani pad- gdje je oko 7 490 turista.

Ristić kaže da je naviše gostiju iz regiona, iz bivše Jugoslavije.

Veliki je broj gostiju iz Ukrajine i Kazahstana, zatim Njemačke, Velike Brijanije, Austrije a očekuju se i gosti iz Italije.

„Bilo bi više gostiju iz Rusije i Bjelorusije da nije situacija kakva jeste, bili bismo na nivou iz 2019. da su ostvarene sve najave“, kazao je on.

Ristić kaže da su sve najave dobre i da bi bilo dobro da se aktivira avio saobraćaj sa Rusijom i Bjelorusijom. Očekuje se i uplovljavanja kruzera u određenom obimu kada se očekuju i izletnici.

Foto: Mediabiro

„Vjerujem da postzenona može biti dobra i da će se produžiti“, kaže on.

Kada je riječ o manifestacijama, Ristić kaže da je bilo teško napraviti plan događaja.

„Nadamo se da ćemo planirane manifestacije održati u određenom obimu. Najavili smo za prvu polovinu avgusta Ljetnji Karneval, zatim 15. avgusta manifestaciju “Svi na Crkvice“ i naravno Bokeljska noć, koja se dešava zadnjeg vikenda u avgustu. Uz to imamo i mnoštvo manjih maifestacija lokalnog karaktera“, kazao je on.

Vlasnik hotela Forza Bojan Joketić zadovoljan je tokom sezone i naglasio da su smještajni kapaciteti u tom hotelu popunjeni i do 110 odsto te da se nekad traži i krevet više.

Najviše je, kako kaže, gostiju iz Ukrajine, Poljske, malo iz Mađarske i iz regiona.

Na early bookingu cijene su bile snižene i do 40 odsto u odnosu na 2019. a trenutno cijene su i veće nego 2019.

Najave su dobre, booking nije stao a hoteli se pune.

„Međutim strah me da li ćemo sve moći da ostvarimo zbog epidemioliške sitacije i poručujem svim građanima Crne Gore da se vakcinišu kako bismo uspjeli da produžimo sezonu“, poručio je on.

I menadžerka rizorta Blue Kotor Bay Larisa Jovanović zadovoljna je ljetnjom turističkom sezonom.

„Sezona je u punom jeku i svi smo zadovoljni kako se odvija. Evidentno je da postoji veliki broj turista ove godine ali primjećujemo da oni nemaju toliku platežnu moć kao 2019. Što se tiče našeg hotela, mi smo stoprocentno popunjeni do septembra mjeseca. Sva ona tržišta na koja smo računali su „odradila dobro“  a najviše gostiju imamo sa istočnog tržišta“, kaže ona.

Foto: Mediabiro

Što se tiče cjenovne politike, kaže da ove godine nijesu išli na snižavanje cijena u odnosu na prethodnu godinu već su ih blago i podigli.

„Mi se obraćamo određenoj ciljnoj grupi gostiju i znamo kolika je njihova platežna moć i svjesni smo koji je to novac koji su oni spremni da izdvoje“, objašnjava Jovanović.

Najave su, kako zaključuje, dobre i ukoliko sve bude ostalo na sadašnjem nivou smatra da nema bojazni za postsezonu.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja