Crna Gora će dati finansijski doprinos za ublažavanje tekuće humanitarne krize u Avganistanu, potvrdio je ministar vanjskih poslova Đorđe Radulović.

“U ovom kritičnom trenutku, nade i očekivanja avganistanskog naroda usmjerene su prema svijetu. Svi smo se obavezali da ćemo ih podržati u njihovoj težnji za demokratijom, vladavinom prava, ljudskim pravima te društvenim i ekonomskim razvojem”, rekao je Radulović uključivši se online na Ministarski sastanak na visokom nivou o humanitarnoj situaciji u Avganistanu, koji je juče održan u Ženevi.

Sastanak na kome je šef crnogorske diplomatije govorio na poziv generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonia Gutereša, kako je saopšteno iz MVP, bio je prilika da se ukaže na izuzetno tešku humanitarnu situaciju u ovoj zemlji.

“Drastično pogoršanje cjelokupne situacije u Avganistanu, prvenstveno u smislu humanitarnih uslova, diktira potrebu bliske saradnje na multilateralnom nivou i aktivnog angažmana međunarodne zajednice koja mora djelovati jedinstveno, kako bi odgovorili uspješno na krizu koja će, nesumnjivo, imati dubok i dugotrajan uticaj na budućnost ove zemlje i njenog stanovništva”, kazao je Radulović u svom obraćanju.

Uz iskazanu solidarnost narodu Avganistana ukazano je na akutne humanitarne potrebe i cilj koji podrazumijeva mobilisanje podrške za konsolidovani Brzi humanitarni apel i Plan za humanitarni odgovor, piše rtcg.me.

Foto: MVP/rtcg.me

U tom kontekstu, ministar Radulović dodao je da svaka buduća avganistanska vlada mora uvažavati međunarodno pravo, te uputio apel da se u potpunosti štite ljudska prava i slobode svih Avganistanaca, posebno žena, djece i manjina.

“Avganistanski narod zaslužuje da živi dostojanstveno u sigurnom okruženju“ rekao je on, poručivši da buduće avganstanske vlade moraju osigurati stabilnost zemlje i pravo na dostojan zivot svojim građanima.

Kako se navodi u saopštenju, šef crnogorske diplomatije podsjetio je da je naša država, zajedno sa svojim partnerima, kontinuirano pružala podršku s ciljem izgradnje dugoročne bezbjednosti i stabilnosti, doprinoseći miru i demokratskom razvoju Avganistana, takođe, učestvujući u NATO ISAF i misiji “Odlučna podrška”.

Zaključivši da smo, kao pouzdan međunarodni partner i zemlja koja brine o dobrobiti ljudi širom svijeta i dalje nedvosmisleno predani napretku u postizanju zajedničkog cilja – stabilnog i sigurnog Avganistana, on je potvrdio da će Crna Gora takođe dati finansijski doprinos za ublažavanje tekuće humanitarne krize, dodaje se u saopštenju.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja