Ministar Aleksandar Stijović sa saradnicima se tokom jučerašnje radne posjete Republici Turskoj sastao sa turskim ministrom poljoprivrede i šumarstva Bekirom Pakdemirlijem, sa kojim je razgovarao o jačanju bilateralne i ekonomske saradnje u oblastima poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

Kako je saopšteno, ministar Pakdemirli je izrazio zadovoljstvo postignutim nivoom bilateralnih odnosa, koje odlikuje produbljena saradnja i međusobno poverenje i poštovanje. Sagovornici su se saglasili da saradnja u okviru poljoprivrednog sektora značajno doprinosi razvoju veza između Crne Gore i Turske.

Ministar Stijović je posebno istakao doprinos Turske razvojne agencije koja je u proteklih osam godina u Crnoj Gori u oblasti poljoprivrede realizovala projekte u iznosu od preko 620.000,00 eura. On je istakao dobru saradnju i odnos koji je rezultirao dolaskom velikog broja turskih investitora u Crnu Goru, kao i značaj Sporazuma o slobodnoj trgovini koji je ojačao veze između naše dvije zemlje i koji može dati dodatni doprinos na privrednom planu.

Foto: gov.me

Sagovornici su se saglasili da je neophodno intenzivirati postupak ratifikacije izmjena Sporazuma, što je za Crnu Goru posebno bitno, da se stvore uslovi za izvoz proizvoda animalnog porijekla, imajući u vidu kompleksne procedure u Turskoj.

Na sastanku se govorilo o pokretanju zajedničkog projekta unapređenja prevencije šumskih požara u Crnoj Gori, koja bi se mogla realizovati kroz aktivnosti razvojne organizacije TIKA. Dogovoreno je dodatno jačanje saradnje u oblasti zaštite životne sredine, kako bi se sanirale nastale štete usled degradacije zemljišta. Bilo je riječi i o mogućnosti školovanja crnogorskih studenata šumarstva u Turskoj.

Na sastanku je konstatovano da je saradnja u oblastima privrede i ekonomije dobra, da imamo rastuće trendove u spoljnotrgovinskoj razmjeni i da sve veći priliv stranih direktnih investicija iz Turske daje snažnu poruku da se saradnja još više intenzivira. Postoji veliko interesovanje turskih privrednika da investiraju u Crnu Goru u oblasti drvne industrije, proizvodnje nameštaja i biomase. Ministar Stijović je izrazio spremnost Vlade da pruži podršku svim investitorima u svim fazama.

Takođe, bilo je riječi o daljem razvoj saradnje s Institucijom za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju Turske u pogledu implementacija mjera ruralnog razvoja kao i o organizovanju studijskih posjeta i ekspertske obuke u cilju unapređenja morskog ribarstva u Crnoj Gori.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja