U Podgorici trenutno boravi 1.009 turista, što je 36 odsto manje u odnosu na 2019. godinu, saopštila je direktorica
Turističke organizacije (TO) Podgorica Irena Rogošić za agenciju Mediabiro.

Ona je kazala da je od ukupnog broja turista, 700 u kolektivnom smještaju, a 309 u privatnom smještaju.

Rogošić je rekla da je promocija Podgorice počela u maju i to u zemljama regiona, tako da najveći broj turista dolazi iz tih država.

„Gostiju ima iz Njemačke, Belgije. Sjedinjenih Američkih Država, Litvanije, Velike Britanije, Kasahstana. To su uglavnom zemlje sa kojima je uspostavljena direktna avio veza sa Podgoricom“, navela je Rogošić.

Ona je rekla da je program manifestacija značajno izmijenjen uz zadržavanje nekih tradicionalnih manifestacija, kao što je „Ajmo na Moraču“, „Podgorička noć“, „Dani krapa“.

Rogošić je dodala da je uvršteno devet novih manifestacija, ali da zbog epidemiološke situacije neke od njih nijesu mogle da budu organizovane.

„Manifestacija „Dani joge“ održana je krajem juna, a nedavno je realizovana manifestacija „Slikama u Podgoricu““, rekla je Rogošić.

Ona je najavila da će sljedeće sedmice biti održana manifestacija „Ajmo na Moraču“, koja će trajati pet dana u određenim intervalima.

Govoreći o poštovanju epidemioloških mjera, Rogošić je rekla da misli da turisti poštuju propisane mjere koje su na snazi.

„Budući da u Podgorici turisti nijesu koncentrisani na jednom mjestu i da je zastupljen oblik aktivnog turizma, lakše je održavati distancu“, istakla je Rogošić.

Izvršni direktor Hotela Podgorica Bojan Madžgalj rekao je da imaju 44 sobe, a 42 gosta.

“Kada se to uporedi sa prošlom i 2019. godinom mogu da kažem da smo prezadovoljni sa popunjenošću”, rekao je Madžgalj.

On je podsjetio da je prošle godine hotel zbog epidemiološke situacije bio zatvoren na skoro tri mjeseca i u tom periodu je bio ustupljen Institutu za javno zdravlje.

“Kada je otvoren hotel smještajni kapaciteti su bili prazni do oktobra i popunjenost je u prosjeku bila pet do deset soba, ali je sa početkom nove godine sve krenulo u boljem pravcu. Nadam se da će to ići u još boljem pravcu”, istakao je Madžgalj.

Foto: Mediabiro

Na pitanje iz kojih država imaju najviše gostiju, Madžgalj je odgovorio da najviše gostiju trenutno imaju iz Italije.

“Imamo goste iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, imali smo neke grupe iz Njemačke. Gosti pristižu uglavnom sa svih strana”, naveo je Madžgalj.

On je rekao da poštuju sve propisane epidemiološke mjere i da ih se gosti hotela takođe pridržavaju.

“Nadam se da će sve to da ide u dobrom pravcu i da će mjere nastaviti da se poštuju, jer nikome ne ide u korist neko novo zatvaranje”, poručio je Madžgalj.

On je istakao da nadležne institucije treba više da sprovode kontrolu poštovanja epidemioloških mjera.

Madžgalj je rekao da uz ovakav trend i iz povoljnu epidemiološku situaciju očekuju dobru popunjenost smještajnih kapaciteta.

Generalni direktor Hotela Hilton Nemanja Nikolić rekao je da su nakon rekordne 2019. godine kada su imali i rekordan broj gostiju sredinom marta zbog epidemiološke situacije našli se u situaciju u kojoj je bio cijeli svijet.

„Tako da smo prošle godine imali svega 35 odsto ostvarenih rezultata u odnosu na 2019. godinu, odnosno nešto više od 12,5 hiljada noćenja”, kazao je Nikolić.

Kako je naveo, sa poboljšanjem epidemiološke situacije i puštanjem avionskog saobraćaja popunjenost kapaciteta je na oko 55 odsto kada se uporedi sa 2019. godinom.

On je kazao da su zadovoljni sa trenutnom popunjenošću kad se uzme u obzir cjelokupna situacija.

„Mislim da je ova turistička sezona dobra i da je dobro krenula. Još uvijek nije dostignut taj sezonski špic”, naveo je Nikolić.

On je napomenuo da Hilton nije sezonski hotel i da ih glavni posao čeka od septembra kad kreće kongresni turizam.

„Nadam se da ćemo imati uslove da regularno radimo”, poručio je Nikolić.

Kada je u  pitanju struktura gostiju, Nikolić je rekao da najviše gostiju imaju iz Sjedinjenih Američkih Država.

„Imamo dosta turista i iz regiona, zatim iz Turske, Kine”, naveo je Nikolić.

Prema njegovim riječima, ove godine su grupe gostiju dosta izostale i imaju povećan broj individualaca.

On je, kada je u pitanju poštovanje epidemioloških mjera, rekao da imaju striktne mjere koje se trude da maksimalno poštuju, ali da je otežavajuće što veliki broj kao da je zaboravio da je korona i dalje tu.

„Apelujem da se nađe i način i motiv da se svi vakcinišemo i sprovedemo tu masovnu imunizaciju. Mi kao hotel dajemo tome doprinos, jer smatramo da vakcina jedino može spriječiti dalje širenje virusa”, poručio je Nikolić.

PR menadžerka hotela Ramada Ivana Gajović rekla je da je trenutna popunjenost 50 odsto, što je 27 odsto manje u odnosu na 2019. godinu.

Ona je naglasila da sa popunjenošću hotela nijesu zadovoljni u cjelosti, ali da se nadaju da će epidemiološka situaciji ići ka boljem kako bi svi ispunila svoja očekivanja.

Kada je u pitanju struktura gostiju, Gajović je rekla da je interesantna činjenica da su imali goste iz Kazahstana što je potpuno nove tržište i „novi dah” turizmu Crne Gore.

„Ono što je još zanimljivo jeste da imamo goste iz Crne Gore i to zahvaljujući banketno-konferencijskom segmentu zbog kojeg ljudi sa sjevere i juga dolaze kod nas”, navela je Gajović.

Prema njenim riječima, imaju gostiju i iz regiona, kao i iz dijela zapadne Evrope.

Gajović je na kraju poručila da Podgoricu treba posjetiti zato što je lako dostupna avionskim putem, izuzetna je evropka destinacija.

„Podgoricaima čarobne destinacije poput Kučkih korita, Skadarskog jezera. Podgorica ima toliko divnih istorijskih spomenika, a kompletan grad divnih mjesta za provod“, kazala je Gajović.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja