Berba breskve u kompaniji Plantaže počela je 26. maja, a planirano je da ove godine bude ubrano oko 900 tona kvalitetnih plodova, saopštili su predstavnici kompanije Plantaže. U kompaniji očekuju da će berba breskve trajati do sredine septembra.

– Do sada smo ubrali 230 tona breskve i izuteno smo zadovoljni kako sa postignutim prinosom tako i kvalitetom plodova. Od ukupne dosadašnje berbe 50 odsto su bili plodovi prve klase – kazala je novinarima direktorica vinogradsko-voćarske proizvodnje u Plantažama Milena Mugoša.

Ona je navela da se pod breskvom nalazi 83 hektara.

-Zadovoljni smo i očekujemo da će rod biti iznad očekivanog i da će to biti bar minimum 50 tona viši nego prošlogodišnji, ali za sada je još uvijek rano o tome govoriti – rekla je Mugoša i podsjetila da je prošle godine ubrano 850 tona.

Prema njenim riječima breskve se najvećim dijelom plasira na domaćem tržištu, dok jedan dio ide za izvoz uglavom u države regiona.

-Cijena breskve je na prošlogodišnjem nivou. Prodaju smo počeli smo sa veleprodajnom cijenom od dva eura, a trenuitna naša veleprodajna cijena je 1,65 eura po kilogramu – precizirala je Mugoša.

Ona je dodala da je na berbi trenutno angažovano oko 50-tak radnika.

– Sredinom maja smo raspisali konkurs i pozvali sve zainteresovane za rad na berbi da nam se pridruže. Odziv je bio dobar a većinom je nagažovana domaća radna snaga – rekla je Mugoša.

Ona je pozvala zaintersovane za berbu da se pridruže, sa obzirom na to da će narednih dana imati potrebu za angažmanom još deset do 15 radnika.

Foto: Mediabiro

-Zarada berača zavisi prije svega od učinka i to je otprilke nekih 20 do 25 eura dnevno prosječno. Ko je zainteresovan za dodatnu zaradu ima mogućnost da u popodnevnim satima bere breskvu za preradu – kazala je Mugoša.

Ona je navela da za berače sa teritorije Podgorice nude organizovani prevoz i jedan besplatni obrok, dok je za radnike iz drugih opština predviđen i smještaj i tri obroka.

 -Dobili smo jako dobre i vrijedne radnike – naglasila je Mugoša.

Ona je najavila de će sredinom jula početi i berba stonog grožđa.

-Za te potrebe će nam trebati od 120 do 130 dodatnih radnika. Dok će nam sa berbom vinskog grožđa trebati do 500 radnika, tako da ko god je zaintersovan za poslove berbe kod nas dobro je došao – poručila je Mugoša. 

Foto: Mediabiro

Ona je zadovoljna dosdašnjim kvalitetom stonog i vinskog grožđa.

-Što se tiče stonog i vinskog grožđa za sada smo zadovoljni i sa prinosom i kvalitetom i nadamo se jednoj dobroj uspješnoj berbi kako po prinosu, tako i po kvalitetu – poručila je Mugoša.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja