Sekretarijat za finansije Glavnog grada održao je juče centralnu javnu raspravu o Nacrtu Odluke o budžetu Glavnog grada za 2022. godinu, koji je stavljen na javnu raspravu 15. novembra u trajanju od 15 dana.

Sekretarka Snežana Popović saopštila je prisutnima da je Nacrt Odluke o budžetu Glavnog grada za 2022. godinu planiran u iznosu od 93.922.000,00 € odnosno 465.000,00 više u odnosu na Odluku o budžetu Glavnog grada Podgorica za 2021. godinu.

“Nacrt budžeta je urađen u skladu sa važećim zakonskim propisima, ispoštovana su fiskalna pravila predviđena zakonom, a isti je kreiran u saradnji sa građanima. Naime, u  poslednja dva mjeseca obišli smo mjesne zajednice u širem gradskom jezgru, kako bi u neposrednom kontaktu sa građanima sagledali probleme i zajedno utvrdili prioritete i projekte koji bi trebalo da se nađu u Budžetu za narednu godinu”, kazala je sekretarka Popović i istakla da u strukturi ukupnih primitaka najveće učešće imaju sopstveni prihodi u iznosu od 49.710.000,00€ ili 52,93%.

Foto: podgorica.me

U strukturi ukupnih rashoda za 2022. godinu, kapitalni izdaci učestvuju sa  53,35 %, što je pokazatelj da je Glavni grad i ovoga puta dao prioritet razvoju u odnosu na tekuće potrošnju.

,,Neke od najznačajnijih kapitalnih investicija u 2022. godini su Postrojenje za sakupljanje i prečišćavanje otpadnih voda u Podgorici, izgradnja saobraćajnica i mostova, odnosno ulaganje u saobraćajnu infrastrukturu, modernizacija javnog prevoza i kupovina novih autobusa, uređivanje i opremanje lokacija, rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, izgradnja i rekonstrukcija javne rasvjete, uređenje zelenih površina, dječjih igrališta i ugradnju hidrosistema. Između ostalog, izdvojena su značajna sredstva za izgradnju višenajmjenskih objekata, kao i sredstva za Projekat poboljšanja uslova stanovanja”, navodi se u saopštenju Glavnog grada.

“Kada su u pitanju gradske finansije, njihova osnovna karakteristika jeste stabilnost. Stabilne finansije znače da svoje poslovanje grad najvećim dijelom finansira iz sopstvenih izvora, a budžet grada predstavlja razvojni budžet, jer se najviše sredstava usmjerava upravo na kapitalne projekte odnosno razvoj grada”, zaključila je Popović.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja