Bilješke Alberta Ajnštajna prodate su za nevjerovatnih 13,7 miliona dolara na aukciji u Parizu.

Bilješke sadrže 54 stranice naučnikovog rukopisa te predstavljaju jedan od ukupno dva poznata radna dokumenta u kojima je razrađivao svoju čuvenu teoriju relativiteta.

Organizatori aukcije su procijenili vrijednost bilješki između 2,3-3,4 miliona dolara. U radu na ovim bilješkama učestvovao je tokom 1913. i 1914. godine i švajcarski fizičar Beso, Ajnštajnov bliski prijatelj, prenosi rtcg.me.

Foto: Twiter/notytend

“Ajnštajn je čuvao rijetke dokumente, vrlo je malo onih koje su kreirane prije 1919. godine – a još uvijek postoje. Zbog toga je nevjerovatno da su ove bilješke opstale do danas”, rekli su organizatori.

Dodaju da je posebna i činjenica da se u radu vide jasne greške i precrtavanja, što dokazuje da je čak i genijalni naučnik poput Ajnštajna pravili greške tokom razrađivanja svojih teorija.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja