U narednom periodu, u okviru projekta Mikro 020, Glavni grad će urediti površinu u neposrednoj blizini najstarijeg platana u Podgorici. Riječ je o platanu u Ulici Novaka Miloševa koji je posađen oko 1812. godine, a posljednje utvrđivanje starosti urađeno je 2019. godine.

,,Uređenjem ove površine daje se značajan doprinos valorizaciji i očuvanju najstarijeg stabla u centru grada, kao i unapredjenju kvaliteta javnog prostora centralne gradske zone. Nakon što je projekat usklađen sa projektima koji se odnose na uređenje Trga Balšića, stvorene su neophodne pretpostavke za njegovu realizaciju”, saopšteno je iz Glavnog grada.

Foto: podgorica.me

U sklopu ove Mikro 020 lokacije biće formiran kutak za kratak odmor, sa pripadajućim urbanim mobilijarom i novom rasvjetom. Posebna pažnja biće posvećena ambijentalnom osvjetljenju stabla, a sve sa ciljem naglašavanja njegovog značaja. Uz to, planirana je i izrada otiska krošnje u formi pečata na obližnjoj površini, a koja će pružati informacije o ovom stablu. 

Pored platana biće postavljena i tabla sa narativom o značaju zelenih površina za kvalitet života u urbanim regijama i rješavanje globalnih izazova održivog razvoja. Jedna od ideja je da ovaj projekat istovremeno bude i inicijativa za proglašenje platana spomenikom prirode, odnosno hortikulturnim objektom.

Jooble oglasi za posao
Podijeli

O Autoru

Edita Dautović osnivačica, urednica i novinarka portala Preduzetnica.me. Rođena je 22.01.1978.godine u Prijepolju, živi i radi u Podgorici. Magistrica jemenadžmenta i preduzetništva. Posjeduje više od 15 godina radnog iskustva iz oblasti biznisa i preduzetništva, prodaje i konsaltinga u radu sa nekretninama, marketinga, event menadžementa i projekt manadžmenta. Predsjednica je Udruženja preduzetnica Crne Gore. Trenutno radi kao copywriter za određene platforme. Gaji veliku ljubav prema pisanoj riječi i putovanjima. Zalaže se za ljudska prava i žensko preduzetništvo. U slobodno vrijeme piše prozu i poeziju.

Ostavite Komentar

*pročitajte pravila komentarisanja